Otok Vir

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga. Vir spada u područje pravog mediterana. Broj sunčanih sati godišnje iznosi 2450, skoro 300 sunčanih dana, što ga čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone. Razvedenu obalu Vira krase pretežno pješćane i šljunkaste plaže, djelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor.
Kamenita obala na sjeverozapadnom dijelu otoka, koja obiluje morskom florom i faunom, čine atraktivno ronilačko područje za ljubitelje morskih dubina...
 

Polozaj otoka

Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije.
Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putem (do pristaništa) oko 15 NM.
Na istočnom dijelu smjestio se otočić Školjić, pokriven borovom šumom i dugačkom pješčanom plažom.
 
vir most

 

Prednosti Vira

Lokacija otoka Vira u centru Jadrana i veza s kopnom, razvedenost obale i zdrava mediteranska klima, bitne su pretpostavke i prednosti turističkog razvoja otoka.
Vir spada u područje pravog mediterana. Broj sunčanih sati godišnje iznosi 2450, skoro 300 sunčanih dana, što ga čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone.
Prosječna temperatura na Viru iznosi nešto više od 15 °C, a srednja temperatura u srpnju oko 25 °C, dok je najniža u siječnju i iznosi 6,5 °C.
 
vir lucica

 

Obala i plaze

Razvedenu obalu Vira krase pretežno pješćane i šljunkaste plaže, djelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor.
Kamenita obala na sjeverozapadnom dijelu otoka, koja obiluje morskom florom i faunom, čine atraktivno ronilačko područje za ljubitelje morskih dubina.
Mnogobrojne uvale i uvalice s pristaništima i sidrištima omogućuju pristajanje nautičarima na njihovom putu u lanac od 300 otoka i otočića, među kojima je i nacionalni park Kornati.
Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na skuterima i ostalim športovima na vodi, zaljubljenici pješačenja mogu se s vrha Bandire (112m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m).
 
vir jadro

 

Povijest

U povijesnim dokumentima prvi put se spominje 1069. godine u Povelji Kralja Petra Krešimira IV gdje se spominje pod imenom Ueru, odnosno Veru, za koji naziv znanstvenici pretpostavljaju staromediteransko podrijetlo, što znači pašnjak.

 

Turisticka ponuda

Vir još nije mjesto velikih hotela, ponuda se uglavnom temelji na privatnom smještaju. Restorani i kafići s terasama, konobe, disco-klubovi, domaći folklor te različite trgovine, ambulanta, ljekarna, pošta, turistička agencija, mjenjačnica, iznajmljivanje brodića, bogata zelena tržnica i ribarnica, ponudu čine kvalitetnijom i privlačnijom.

vir kotarina

 

Aktivni odmor

Oni koji poznaju mountain-biking toplo bi preporučili ovo područje za tu vrstu športa. Na nekim virskim plažama, posebno u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde - Kašteline, ima peloidnog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upućujemo osobe zrelije dobi.
Zbog idealnog položaja na hrvatskom Jadranu Vir je pogodno mjesto za izlete, npr. u nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu - Sv. Križ, te 3000 godina stari Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima.
Maestral ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje i surfanje.
 
virturizam 111

Ronilacki centar - Vir

scuba

 

Krenite u razgledavanje i otkrivanje
čarobnog podvodnog svijeta,  upišite
tečaj ronjenja ili avanturistički se
upustite u istraživanje podmorja  
turističkim zaronima s obale i ronilačkim
izletima brodom. Tečaji, turistički zaroni
i ronilački izleti održavaju se od kraja
lipnja do početka rujna...

Joomla BJ Metis template by ByJoomla.com